top of page
Sök
  • Styrelsen OVY

Next to Normal

Uppdaterat: 11 sep.

Operans Vänner i Ystad arrangerar resa till Malmö Opera söndagen 17 mars 2024 kl 16.00

Bild: Malmö Opera


Musik: Tom Kitt Manus och sångtexter: Brian Yorkey

Biljetter

Grupp A (Mittparket Rad 8 - 9): 1 000 kr inklusive bussresa

Grupp B (Mittparkett Rad 18 - 19): 945 kr (barn/ungdom 660 kr) inklusive bussresa


Ålder: från 13 år


Biljettköp senast 12 januari 2024 via

  • Bankgiro 5366-2011 (Operans Vänner Ystad)

eller

  • Swish nr 123 50 798 35

Resan inställs om det är färre än 20 deltagare och pengarna återbetalas då.

Efter 12 januari 2024 är betalningen bindande.


Next to Normal

Pulitzerprisvinnaren Next to Normal är något så ovanligt som en Broadwaysuccé om psykisk sjukdom. Det är en aktuell och starkt berörande berättelse, som trots den allvarliga handlingen förmedlar hopp och ger plats för skratt.


Next to Normal hör till den nya musikaltypen som vuxit fram ur amerikansk pop- och rocktradition. Vid Broadwaypremiären 2009 nominerades den för elva (!) Tony Awards och vann tre: Bästa originalmanus, Bästa orkestrering och Bästa kvinnliga huvudroll (Alice Ripley). Den blev också den åttonde musikalen någonsin att vinna Pulitzerpriset för drama.


Musikalen fick fantastiska recensioner. Rolling Stone kallade den "Säsongens bästa nya

musikal – överlägset”. New York Times skrev "En modig, hisnande musikal. Den är mycket mer än en feel-good-musikal: det är en feel-everything-musikal.”


Next to Normal har blivit en internationell succé och spelas flitigt runt om i världen. I Miss the Mountains är musikalens största hit, en gripande sång om längtan efter att känna äkta känslor.


Nästan normalt

Vi möter familjen Goodman som lever ett normalt medelklassliv. Eller, nästan normalt, för mamman Diana har i många år kämpat med sin bipolära sjukdom som präglar deras tillvaro. Hennes man Dan försöker hålla ihop familjen och sköta vardagen så gott han kan.

Dottern Natalie känner sig övergiven och osynlig, i skuggan av ”favoritbarnet” Gabe som hon aldrig kan mäta sig med. Hon får en pojkvän som blir ett stöd, men snart är också han involverad i familjens trassliga tillvaro.


När Diana får ett sammanbrott och går igenom en rad behandlingar, tvingas familjen konfrontera sina rädslor. De försöker stötta varandra, men under ytan anas ett nedtystat trauma som ligger djupt begravt och påverkar dem alla.


Musikalrävar

Uppsättningen regisseras av Malmös musikalkung Ronny Danielsson. På scenen ser vi några riktiga musikalrävar, publikfavoriter som Malmö Operas publik sett många gånger: Åsa Fång, Oscar Pierrou Lindén, Rolf Lydahl, Rasmus Mononen, Michael Jansson samt Kerstin Hilldén som precis skördat framgångar som Sally Bowles i Cabaret på Göteborgsoperan.


Skratt och gråt

Next to Normal pendlar mellan skruvat familjedrama à la Woody Allen och finstämd gestaltning av ett viktigt ämne. Utan att moralisera eller komma med enkla förklaringar, ger musikalen hopp och plats för både skratt och gråt.


Det är ett intimt relationsdrama, och för att komma riktigt nära publiken spelas det långt fram på scenen, som sträcker sig ända ut över orkesterdiket.


Allmängiltigt tema

Det är en musikal som många kan känna igen sig i. Vi kommer alla på ett eller annat sätt i kontakt med psykisk sjukdom och trauman i våra liv, antingen själva eller via vänner och anhöriga.

”Alla människor, oavsett vem man är, kan hitta beröringspunkter i den här musikalen. Alla har vi blivit svikna, man kanske har förlorat någon eller varit med om traumatiska händelser som präglar en. Det är väl det som gör att den är så drabbande.” - Rolf Lydahl

Läs mer på Malmö Opera.

0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Don Giovanni

Turandot

bottom of page