top of page
Sök
  • Styrelsen OVY

Death and the Maiden

Opera i två akter


Operans Vänner i Ystad arrangerar resa till Malmö Opera söndagen 26 maj 2024 kl 16.00.


Bild: Malmö Opera


Tider

Kl 13:15 Avresa med buss från Godsmagasinet i Simrishamn

Kl 14:00 Avresa med buss från Hamnplan (Bornholmsterminalen) i Ystad

Kl 16:00 Death and the Maiden (2 tim 40 min)

Kl 18:50 Hemresa


Biljetter

Grupp A (Mittparket Rad 12-13 ) inklusive bussresa: 1 000 kr

Grupp B (Sidoparkett Rad 9-12) inklusive bussresa: 945 kr (barn/ungdom 660 kr)


Du anmäler dig genom köp av biljett senast den 20 mars genom betalning via bankgiro 5366-2011 eller Swish till nr 123 50 798 35.


Resan inställs om det är färre än 20 deltagare och pengarna återbetalas då.

Efter 20 mars 2024 är betalningen bindande.


Death and the Maiden

Death and the Maiden är en mångbottnad och spännande thriller om hämnd och försoning. Operan skrevs för Malmö Opera med urpremiär 2008, och kommer nu tillbaka i en helt ny uppsättning regisserad av Folkoperans konstnärliga chef Tobias Theorell.


Några år efter militärdiktaturens fall i ett sydamerikanskt land, lever Paulina ett stillsamt liv tillsammans med sin man Gerardo som är advokat. En dag när han är på väg från sitt jobb går bilen sönder, och han får skjuts hem med en trevlig främling som presenterar sig som Dr Miranda.


När de båda männen kliver över tröskeln får Paulina en chock, för hon känner igen Dr Mirandas röst. Hon är övertygad om att det är samme man som torterade och våldtog henne när hon var politisk fånge. En man hon aldrig såg eftersom hon hela tiden hade ögonbindel. En man som alltid spelade den vackraste musik – Schuberts stråkkvartett Der Tod und das Mädchen – medan tortyren pågick.


Förträngda minnen

Paulina översköljs av minnen från en tid hon helst velat glömma. En tid med militärregim, demonstrationer, våld, mord och försvinnanden.

Hon tar Dr Miranda till fånga och iscensätter en bisarr ”rättegång”, med sin man som åklagare, för att tvinga fram en bekännelse. Dr Miranda vidhåller att han är oskyldig medan Paulina, med vapen i hand, blir alltmer hotfull. Snart börjar Gerardo tvivla; har de verkligen fått tag i rätt man?


Pjäs, opera och film

Death and the Maiden skrevs för Malmö Opera av vår dåvarande hustonsättare Jonas Forssell och hade urpremiär 2008. Operan görs nu i en helt ny uppsättning regisserad av Folkoperans konstnärliga chef Tobias Theorell.


Verket bygger på en pjäs av Ariel Dorfman, som även skrev librettot till operan. Han var också medförfattare till manus när historien filmatiserades 1994, regisserad av Roman Polanski och med Sigourney Weaver och Ben Kingsley i de ledande rollerna.


Los desaparecidos

Dorfman upplevde att operamediet gav honom en unik möjlighet att gestalta Paulinas känslor och minnen. Tillsammans med Forssell lät han operakören gestalta ’los desaparecidos’ – de som försvann under militärdiktaturen för att aldrig mer höras av – och ge röst åt Paulinas inre.


Läs mer på Malmö Opera.

1 visning0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Don Giovanni

Turandot

bottom of page