OPERARESOR MED OPERANS VÄNNER I YSTAD

Operans Vänner i Ystad arrangerar
resa till Malmö Opera
 söndagen 8 oktober 2023 kl 16

Everybody’s Talking about Jamie
Musik:  Dan Gillespie Sells, efter en idé av Jonathan Butterell
Sångtexter och Manus: Tom Macrae 


Kl 13:15 Avresa med buss Simrishamns Godsmagasinet
Kl 14:00 Avresa med buss från Hamnplan  (Bornholmsterminalen) i Ystad

VÄRLDEN ÄR EN SHOW. DIN SHOW.
Jamie är skolans udda fågel, en kille som fantiserar om att bli dragshowartist. Hur ska han hitta modet att gå sin egen väg? Och hur vet man vem man egentligen är? Publikfavoriten Oscar Pierrou Lindén gör rollen som Jamie i en musikal om drömmar och identitet, baserad på en sann historia.  
Att vara gay är inte helt lätt i en grå arbetarstad. Och det blir inte lättare när ens stora dröm är att bli dragqueen. Skolan känns urtrist, men i sina dagdrömmar är Jamie stjärna i en underbar färgsprakande show! 
Jamie har det bra hemma med sin mamma som stöttar i vått och torrt. Han har också sin bästa vän, pluggisen Pritti, och klarar ganska bra att stå upp emot klassens retsticka Dean. Men han har en tagg i hjärtat – en frånvarande pappa som inte vill ha nånting med sin ”omanlige” son att göra.  

KAMPEN ATT FÅ VARA SIG SJÄLV 
Examensbalen närmar sig och Jamie vill inget hellre än att gå dit i en vacker klänning – om han vågar. I en affär för dragshowkläder träffar han Hugo, en åldrad dragqueen-diva, som blir hans mentor och öppnar upp den värld som Jamie bara drömt om. Hugo får också Jamie att förstå att dragshow inte bara handlar om glitter och glamour. Han berättar om HBTQ-rörelsens historia och en lång och hård kamp som i grunden handlar om rätten att få vara sig själv. Just som Jamie tar sina första stapplande steg som dragshowartist börjar allt gå åt skogen. Lärarna förbjuder honom att gå på avslutningsbalen i drag och hans pappa sviker totalt. I sin ilska och förvirring lyckas Jamie såra både Pritti och sin mamma. Ensam måste han rannsaka sig själv och hitta svaret på frågan: Vem är han egentligen? 

VERKLIGHETENS JAMIE 
Musikalen är inspirerad av dokumentärserien Jamie: Drag Queen at 16 från brittiska BBC. I serien fick tittarna följa Jamie Campbells liv och hans kamp för att överkomma fördomar och till slut leva ut sina drömmar som dragqueen. Ålder från 10 år”

Grupp A mittparkett (Rad 3 - 12 ) inklusive bussresa 1000 kr
Grupp B sidoparkett (Rad 6 - 7)   inklusive bussresa   945 kr (barn/ungdom 660 kr) 
Grupp C sidoparkett (Rad 9 - 10) inklusive bussresa   875 kr (barn/ungdom 620 kr)

Välkommen med din Anmälan!
Du anmäler dig med köp av biljett!


Biljettköp senast 8 augusti 2023  till OVYs bankgiro 5366-2011 
eller swisha till nr 123 50 798 35Resan inställs om det är färre än 20 deltagare och pengarna återbetalas.
Efter 8 augusti 2023 är betalningen bindande.


Styrelsen
OVY 

Operans Vänner i Ystad arrangerar
resa till Malmö Opera
 söndagen 3 december 2023 kl 16


Don Giovanni
Musik: Wolfgang Amadeus Mozart 
Libretto: Lorenzo Da PonteKl 13:15 Godsmagasinet Simrishamn
Kl 14:00 Avresa med buss från Hamnplan  (Bornholmsterminalen) i Ystad
Kl 16:00 Don Giovanni  (3 tim 15 min)
Kl 19:30 Hemresa

Don Giovanni är en arrogant och fullkomligt skamlös adelsman. Hans största nöje är att erövra kvinnor. Vissa faller handlöst men det finns också de som inte alls välkomnar hans inviter. Och det ställer till problem med arga fäder, svartsjuka pojkvänner och mordiska äkta män. 
Medan Don Giovanni drar vidare på ständigt nya äventyr förväntas hans tjänare Leporello städa upp spillrorna efter hans framfart. Ett ganska otacksamt jobb som börjar gå Leporello på nerverna. Trots det ställer han upp gång på gång – han är ju bara tjänare och herrarna gör ändå som de vill. 
Men nu misstänks Don Giovanni för att vara inblandad i ett dödsfall och frågan är om Leporello kan klara honom ur knipan den här gången. Om han ens vill… Det är nyårsafton 1889, på randen till ett nytt decennium. I hjärtat av New York har den rika familjen Capulet bjudit in till en spektakulär cirkusfest. Just denna magiska natt träffar dottern Juliette sitt livs kärlek Roméo. Men Roméo tillhör fiendefamiljen Montague, invandrare från Italien som fightas med familjen Capulet om makten över affärsverksamheten på New Yorks skuggsida.
Ålder från 13 år

Biljetter: Grupp A (Mittparket Rad 12-13 ) inklusive  bussresa   1000 kr
Biljetter: Grupp B (Sidoparkett Rad 9 - 12) inklusive  bussresa    945 kr (barn/ungdom 660 kr) 

Välkommen med din Anmälan:

Du anmäler dig med köp av biljett!

Biljettköp senast 15 september 2023 till OVYs bankgiro 5366-2011 
eller swisha till nr 123 50 798 35


Resan inställs om det är färre än 20 deltagare och pengarna återbetalas.
Efter 15 september 2023 är betalningen bindande


Välkommen med din anmälan!
Styrelsen
OVY

Operans Vänner i Ystad arrangerar
resa till Malmö Opera
 söndagen 18 februari 2024 kl 16

Turandot

Musik: Giacomo Puccini  
Libretto: Giuseppe Adami och Renato Simoni
Kl 13:15 Avresa med buss från Godsmagasinet i Simrishamn
Kl 14:00 Avresa med buss från Hamnplan  (Bornholmsterminalen) i Ystad
Kl 16:00 Turandot (2 tim 40 min)
Kl 18:45 Hemresa

Vidunderlig musik, fängslande handling och storslagna scener har gjort Turandot till en av världens mest populära och spelade operor.
Puccinis mästerverk lämnar ingen oberörd med sina stora körpartier, odödliga arior och, inte minst, den episka opera-hiten Nessun dorma.
Berättelsen om den iskalla prinsessan som låter avrätta friare på löpande band tills hon möter den sanna kärleken, är många hundra år gammal.
Den är en blandning av asiatiska folksagor och legender om en verklig prinsessa som föddes på 1200-talet.
Giacomo Puccinis opera på temat utspelar sig i Fjärran Östern i sagotid.

Det är inte konstigt att Turandot blivit en av de stora klassikerna. Den fängslande sagan berättas med oerhört vacker musik och pampiga scener, där inte minst kören har en stor roll.
Operan är känd för sina svåra solistpartier som kräver ”stämband av stål” och bara bemästras av de bästa.

Ofullbordat mästerverk
Puccini var svårt sjuk när han skrev Turandot och hann inte avsluta de sista sidorna. På beslut av Puccinis familj, hans förläggare och Arturo Toscanini, som dirigerade urpremiären, fick kompositören Franco Alfano i uppdrag att slutföra verket.
Urpremiären skedde ett och ett halvt år efter Puccinis död.
Toscanini valde att lägga ner taktpinnen i tredje akten med orden “Här slutar mästarens ord”.
Det var knäpptyst när ridån gick ner, sen utbröt ett jubel som aldrig ville sluta. 
Alfanos slut på operan, som oftast finns med sedan dess, anses allmänt inte riktigt hålla samma klass som Puccinis musik.

Gåshudsgaranti
Operans mest kända parti är utan tvekan Nessun dorma som har blivit en av världens mest kända arior. Gåshuden kommer garanterat senast när det bombastiska Vincerò skallar!
Föråldrade stereotyper
Liksom många andra klassiska operor innehåller Turandot en del fördomar, förlegade könsroller, rasism och exotism. Regissör Sofia Jupither har försökt skala av några lager föråldrade stereotyper och hittat en allmängiltig historia om det offentliga och det privata, makt och ansvar, kärlek och sårbarhet som känns relevant idag.
Det underliggande budskapet i operan är detsamma som det alltid varit: Det spelar ingen roll vem du är eller varifrån du kommer – vi letar alla efter kärlek.

Handling
Som prinsessa måste Turandot enligt konventionen gifta sig. Men historien om en anmoder som blev skändad och dödad av en man har gjort henne kall och hämndlysten. För att slippa äktenskap, lovar hon att gifta sig med den friare som kan lösa tre svåra gåtor. Den som svarar fel straffas med döden.
Prins Calaf beslutar sig för att fria till Turandot trots alla varningar. Till hennes förfäran lyckas han lösa gåtorna. Men Calaf vill vinna prinsessan av kärlek. Därför lovar han att Turandot får avgöra hans öde – om hon lyckas ta reda på hans namn.
Turandot hotar hela folket med döden om namnet inte avslöjas.
Alla vakar och försöker ta reda på vem den okända prinsen är.
Timur och Liù, som setts tillsammans med Calaf, förs inför Turandot.
Liù älskar Calaf av hela sitt hjärta. För att rädda honom och slippa tortyr säger hon att hon är den enda som känner till hans namn och begår självmord.
När Turandot och Calaf blir ensamma avslöjar han sitt namn för prinsessan och lägger därmed sitt liv i hennes händer. Liùs och Calafs osjälviska handlingar får Turandots hjärta att vekna.
Inför hela folket tillkännager hon att hon har fått reda på främlingens namn: Han heter Kärleken.

Biljetter: Grupp A (Rad 12  och 13 )      inklusive  bussresa   1.000 kr

Biljetter: Grupp B (Rad 10, 12  och 13) inklusive  bussresa   945 kr (barn/ungdom 655 kr) 


Välkommen med din Anmälan: Biljettköp senast 1 december 2023 
till OVYs bankgiro 5366-2011 
eller swisha till nr 123 50 798 35


I biljettpriset ingår resan
Resan inställs om det är färre än 20 deltagare och pengarna återbetalas.
Efter 1 december 2023 är betalningen bindande


Välkommen med din anmälan!
Styrelsen
OVY